Dobrošli v naši spletni trgovini!

V nakupni košari ni artiklov.

Holesterol

 

Kaj je holesterol?

Holesterol je vosku podobna snov , ki se nahaja v vseh telesnih tkivih,saj je pomemben del vseh vrst celičnih membran in sestavni del nekaterih hormonov. V telesu nastaja v jetrih in nekaterih drugih organih, od zunaj pa ga seveda lahko vnašamo tudi s hrano. Med s holesterolom bogate vire spadajo mlečna maščoba, jajčni rumenjaki, mastno meso, maslo itd. Rastlinske maščobe holesterola ne vsebujejo. Holesterol v telesu nastaja v odvisnosti od količine že prisotnega; če je v telesu dovolj holesterola, je notranje nastajanje zmanjšano in obratno, če ga v telesu primanjkuje, je nastajanje povečano. Holesterol torej ni nekaj odvečnega in škodljivega, ampak ima v telesu številne življenjsko pomembne naloge. V krvi se holesterol nahaja kot sestavni del lipoproteinov.

 

Ciljne vrednosti lipoproteinov in holesterola pri zdravih ljudeh naj bi bile(primarna preventiva):

  • skupnega holesterola v krvi manjše 5,0 mmol/l,
  • HDL večje od 1 mmol/l in
  • LDL manjše od 2,6 mmol/l).

Pri ljudeh, pri katerih že obstaja velika nevarnost srčnih obolenj ali pa so ta že prisotna(kronične nenalezjive bolezni:sladkorna bolezen, stanje po srčni kapi, visok krvni tlak, debelost ...), priporočamo še nižje vrednosti skupnega holesterola in LDL holesterola v krvi ter sorazmerno višje vrednosti HDL holesterola (sekundarna preventiva) .

Glavna naloga zdravega človeka v povezavi s kontrolo holesterola v krvi je tako posvečanje pozornosti dejavnikom, ki negativno vplivajo na količino HDL v krvi. Ti dejavniki (na katere ima povprečen, relativno zdrav človek lahko vpliv) pa so: uživanje nasičenih in trans maščob, kajenje, prekomerno pitje alkohola, stradanje, debelost in premalo telesne aktivnosti.

 

Ali je holesterol škodljiv?

Priporočilo je, da imamo škodljivega holesterola LDL v krvi čim manj, holesterola HDL pa čim več, saj se tako zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Holesterol LDL imenujemo tudi slabi, škodljivi holesterol, saj se lahko začne kopičiti v žilni steni in jo s tem oži. Ta škodljiv proces lahko vodi do angine pektoris, srčnega infarkta in možganske kapi.

Holesterol HDL imenujemo ga tudi dobri holesterol oziroma koristni, zaščitni holesterol. Po krvi se prenaša z dobrimi lipoproteini, ki omogočajo, da se holesterol iz različnih tkiv in tudi iz žilne stene odstranjuje in prenaša nazaj v jetra od koder se z žolčem izloča iz organizma.