Dobrošli v naši spletni trgovini!

V nakupni košari ni artiklov.

Krvni tlak

 

Kaj je zvišan krvni tlak?

Zdravnik pogosto uporabi strokoven izraz za zvišan krvni tlak - hipertenzija. Če izraza, ki ga uporablja vaš zdravnik ne razumete, ga povprašajte o njegovem pomenu. Zvišan krvni tlak se pojavi, ko vaša kri trajno in s povečanim tlakom ali silo vpliva na vaše srce in žile. Čim višje so meritve, tem huje je krvni tlak zvišan, kar pomeni tudi povečano tveganje za vaše zdravje. Zvišan krvni tlak je znan dejavnik tveganja za srčne bolezni, srčno popuščanje in možgansko kap. Krvni tlak znižujemo in ga kontroliramo, da preprečujemo prej omenjene zaplete. Zvišan krvni tlak, ki ga ne zdravimo lahko okvarja tudi ledvice in oči.

Zvišan krvni tlak pogosto imenujemo "tihi ubijalec". Zvišan krvni tlak najpogosteje ne dela težav in povzroča škodo, ne da bi to opazili.

Zavedajte se pomembnih opozorilnih znakov

Krvni tlak

 • Povišan krvni tlak je predhodna stopnja nekaterih nevarnejših bolezni, vendar ga danes lahko dobro obvladamo.
 • Redno si merite svoj krvni tlak, da ga boste lahko pravočasno zdravili.
 • Merjenje se izplača le, če so rezultati natančni. Napačni rezultati povzročajo bodisi brezskrbnost bodisi paniko. Zato pri nakupu merilnika krvnega tlaka bodite pozorni na kakovost.
 •  

  Na kaj naj pazim pri nakupu merilnika za merjenje krvnega tlaka doma?

  (Priporočila Sekcije za arterijsko hipertenzijo pri nakupu merilnika za spremljanje krvnega tlaka doma)

  V trgovinah lahko dobimo ogromno različnih merilnikov za krvni tlak, vendar so le redki med njimi zanesljivi in natančni. Tudi nekateri merilniki znanih proizvajalcev se včasih izkažejo za nezanesljive, niti visoka cena ni zagotovilo, da merilnik dobro deluje. Merilnik za krvni tlak kupimo v lekarni ali trgovini s tehničnim blagom, kjer so zagotovljene garancija, servis in nadomestni deli. Nakupi od prodajalcev, ki potrkajo na vaša vrata so nezanesljivi. Vaš merilnik bo sčasoma potreboval kalibracijo ali popravilo, potrebovali boste nadomestne dele in bodo v primeru neustreznega nakupa nastopile težave. Ob nakupu nam bo prijazni prodajalec pokazal posebnosti merilnika in prikazal delovanje merilnika. V kolikor je potrebno, lahko svetuje pri nakupu dodatne opreme, predvsem ustrezne velikosti manšete, napajalnika, ipd.

  Od različnih okoliščin je odvisno, kateri merilnik je najustreznejši za vas. Osnovni tipi merilnikov, ki so na voljo, so samodejni, pol samodejni in ročni merilniki za samo meritve krvnega tlaka. Pri nakupu vseh merilnikov za krvni tlak moramo biti pozorni na velikost manšete, ki se mora ujemati z obsegom vaše nadlahti.